AKTUELNO

U letelici je bilo 122 ljudi, od kojih 15 dece.

Spasioci su pronašli 10 tela, tokom pretrage posle pada mjanmarskog vojnog aviona u Andamansko more sa 122 vojnika, članova njihovih porodica među kojima je bilo i dece, i članova posade, saopštila je danas mjanmarska vojska, dan nakon pada letelice.

Tela su pronađena u oblasti oko 35 kilometara od južnog priobalnog grada Launglona. Radi se o šest odraslih osoba i četvoro dece, precizira se u saopštenju, uz napomenu da je u letelici bili ukupno 15 dece.

Pronađena su tela jednog muškarca, pet žena i četvoro dece, navodi AP.

Takođe je pronađen avionski točak, dva prsluka za spasavanje i torbe sa odećom, za koje se veruje da pripadaju nestalom teretnom avionu kineske proizvodnje Y-8-200F, navodi se u prethodnom saopštenju vojske.

Tela i delove aviona u vodama kod obale Mjanmara pronašao je mornarički brod uz pomoć lokalnih ribara, dan nakon što je avion nestao, a potraga se nastavlja, rekao je vojni portparol.

Devet mornaričkih brodova, pet vojnih aviona i tri helikoptera pretražuju oblast zajedno s lokalnim ribarima, dodao je on.

Ostaci vojnog aviona Mjanmara pronađeni su juče u Andamanskom moru, nekoliko sati nakon što je nestao, na oko 220 kilometara od grada Davei, između južnog grada Mjeika i Jangona, leteći na visini iznad 5,486 metara.

- Komunikacija je iznenada prekinuta oko 13.35 sati po lokalnom vremenu - saopštila je kancelarija načelnika generalštaba, preneo je AFP.

U Mjanmaru je trenutno sezona monsuna, ali nije bilo izveštaja o lošim vremenskim uslovima u trenutku kada je avion nestao.

Avion je proizveden u Kini i takav model često koristi mjanmarska vojska za prevoz tereta. Vojska je saopštila da je avion dobila u martu prošle godine i da je imao 809 sati letenja.

Bivši zvaničnik u ministarstvu vazduhoplovstva rekao je da su mnogi avioni u mjanmarskoj floti stari i oronuli, a francuska agencija navodi da je novija istorija mjanmarske vojne flote puna avionskih nesreća.

#Avion

#Mjanmar

#More

#Spasioci

'